הקשר בין קריאה והישגים לימודיים מעורר עניין במערכת החינוך.
לאחרונה ראמ"ה פרסמו את ממצאי הפירלס 2016 ופרק 6 עוסק (גם) באהבת הקריאה.
נמצא שאהבת קריאה קשורה להישגים גבוהים, וכי הקשר הוא דו-כיווני:
מצד אחד תלמידים טובים יותר בקריאה קוראים יותר, נהנים יותר ללמוד לקרוא ובטוחים יותר ביכולתם לקרוא, ומהצד האחר ההנאה מקריאה והאהבה לקרוא, כמו גם הביטחון ביכולת לקרוא מובילים תורמת הישגים גבוהים יותר.
עוד ממצא מעיד שכמעט מחצית מתלמידי ישראל (43%) דיווחו שהם מאוד אוהבים לקרוא (בקרב דוברי עברית רק 36% דיווחו שהם אוהבים לקרוא) אך לצערי 21% דיווחו שהם אינם אוהבים לקרוא. (במדינות אחרות שהשתתפו במחקר הממצוע של התלמידים שאינם אוהבים לקרוא עומד על 16%).
ועוד ממצא, שחלקנו מכירים גם מתחומי דעת אחרים: ככל שהתלמידים מעורבים בשיעורים כך הם מגלים עניין בשיעור והקריאה מתפתחת ואיתה האהבה לקריאה.
לצערי על פי הממצאים התלמידים שלנו מרגישים פחות מעורבים בשיעור בהשוואה לתלמידים במדינות אחרות.
אז מה אפשר לעשות?
· לשלב פעילויות מלוות קריאה במהלך העיסוק בספר בכיתה.
· רצוי להתאים את הפעילות המוצגת בפני התלמידים לנושא/ מטרת הקריאה העומדת בפנינו.
דוגמאות:
· בדגם ההוראה המוצע לספר "ילדת הקשת בענן"/ נעמי שמואל מעמוד 6 מציעות הכותבות מגוון פעילויות המלוות את קריאת הספר, בהתאם לתכנים המוצגים בפרק.
· בדגם ההוראה המלווה את הספר "מעשה בלולי ה.."/ דבורה עומר מוצגת פעילות של בניית דגמים לאירועים מתוך הספר. פעילות המחייבת את התלמידים להיות אקטיביים באיסוף הפרטים מתוך הטקסט.
אלו שאלות על המורה לשאול את עצמו כדי לבנות פעילות שתלווה את הקריאה?
· במהלך הקריאה המקדימה (קריאת הספר/ היצירה לפני שמציגים אותה בכיתה) כדאי שהמורה ישאל את עצמו – מה עורר בי רגש? עניין? – שאלה זו תעזור למורה להתחבר לתחושותיו ולהתאים את הפעילות שיציג לספר/יצירה הספציפית.
· לחשוב איזו פעילות אני יכול להציע לתלמידים במהלך הקריאה/ שמיעת היצירה וכיצד היא תקדם את המטרה שלי (פיתוח ידע ספרותי/ פיתוח אהבת קריאה)
o אם חשוב לי להוביל את השיח לעיסוק ברגשות יש לבחור בפעילות שמובילה את התלמידים לעיסוק ברגש כגון:
Comments