היצירה "זה היה בחנוכה או נס גדול היה פה" מאת נתן אלתרמן, הייתה אחת מהיצירות המוכרות בישוב היהודי לפני קום המדינה.
אלתרמן כתב את "זה היה בחנוכה" בשנת 1933. בשנה זו התמודדו הקהילות היהודיות בגולה עם נושא העלייה לארץ ישראל ועם הנציב העליון בארץ. ביצירה יש הקבלה בין הנציב העליון והכלבלב הקטן וכן אמירה כלפי תפוצות ישראל לגבי העלול להתרחש אם לא יתקבצו יחדיו בארץ ישראל. עובדה זו מעניינת אותנו כמורים אך אינה רלוונטית לתלמידים הצעירים. יחד עם זאת יהיה מעניין להציע לתלמידים לשאול את סבא/סבתא אם הם מכירים את היצירה.
קריאה בקול
היצירה מתאפיינת במשלב לשוני גבוה וצפוי שלתלמידים יהיה קשה להתמודד איתה בעצמם. ללא תיווך המורה יצירות מופת מסוג זה עלולות להיעלם מאוצר התרבות העברית. לכן, יש ערך רב שהמורה יקרא בקול בפני התלמידים קריאה מוטעמת ופרשנית אשר תאפשר להם להבין את היצירה ולהעריך אותה. אתם מוזמנים לצפות בהרצאתה של ד"ר אורלי ליפקה העוסקת בשטף קריאה ומחדדת את הקשר בין שטף הקריאה והבנת הטקסט וכמו כן להרחיב את הדעת לגבי הפרקטיקה של "תאטרון קריאה".
המלצה: צפו עם התלמידים בסרטון בו ניני אנאלי, אדם כמעט בן 92, מדקלם בע"פ את "זה היה בחנוכה".
האנשה
אלתרמן משתמש בהאנשה כדי להעביר מסרים חברתיים. ביצירה שלפנינו הוא מייחס תכונות אנושיות לכלי הבית. גם באולפני דיסני השתמשו בהאנשה דומה של כלי הבית במסגרת הסרט "היפה והחיה". הצגת חלקים מתוך הסרט מאפשרת לתלמידים לזהות את תרומתה של ההאנשה ליצירה הספרותית.
המלצה: צפו בקטעים מהסרט "היפה והחיה" וצלמו עם התלמידים סרטון קצר, בהשראת דיסני. הסרטון ימחיש בצורה יצירתית את הקישור בין המאפיינים החיצוניים של כלי המטבח לבין תכונות האופי של הדמויות בסיפור חנוכה.
היי לכולם,
עשיתי את הטקסט ועבדנו על נושא האנשה עם קבוצת תלמידים משכבה ד .
שיעור מעניין ומרתק. היה נפלא לראות את סקרנות התלמידים והשתתפותם בשיעור.
אמנם לא הספקנו לצפות בסרטון של דיסני, למען האמת זה לא היה בתכנית שלי מראש, התלמידים מכירים את מושג האנשה מסיפורי המשל שבהם אנו עוסקים.
תודה על ההצעה.
צרויה נבטי